Ел. Крушки

Няма светлина без крушка – какви видове има и как се различават?

Когато мислите за електрическа крушка, дано е LED модел. Или сте от носталгиците, на които им липсват старите крушки с нажежаема жичка? Няма нужда! Ако все още не знаете, съвременната LED технология може да ви предложи всички предимства на традиционните крушки. Да продължим по ред. Нека започнем с преглед на съществуващите крушки.

ел.крушки
ел.крушки
ел.крушки

Какви видове крушки има?

Готови ли сте за преглед? Ето я. С две думи: има високотемпературни крушки, газоразрядни крушки, LED крушки и OLED. Каква е разликата? Ето и отговора.

 • Високотемпературни крушки: Тази категория включва крушки с нажежаема жичка, халогенни крушки с нажежаема жичка и халогенни крушки с ниско напрежение. Защо тези крушки се наричат ​​“високотемпературни“? Защото те произвеждат светлина чрез топлина. Този тип крушка произвежда само 5% светлина в сравнение с 95% топлина.
 • Газоразрядни крушки: Газоразрядните крушки включват крушки за ниско и високо налягане. В този случай светлината се генерира от метални пари или йонизиран газ. Ето как идва името на тези крушки: налягането вътре в изпускателната тръба може да бъде високо или ниско. Крушките с ниско налягане включват (компактни) флуоресцентни крушки и крушки с натриеви пари с ниско налягане. Електрическите крушки с високо налягане включват електрически крушки с разряд на живачни пари, метални халогенни крушки и крушки с натриеви пари с високо налягане. Но това не е всичко:това, което на общ език се определя като енергоспестяваща електрическа крушка, не е нищо повече от газоразрядна електрическа крушка с ниско налягане и вградено захранване. Струва ли ви се сложно? Ти си прав! За това забравете всичко и се съсредоточете върху LED крушки.
 • LED е акронимът на английския израз за светоизлъчващ диод . Можем да ви кажем, че това са електронни полупроводници, които излъчват светлина при напрежение. Но това, което наистина има значение, са практическите ползи от светодиодите. Ето накратко: те практически не се нуждаят от поддръжка, издържат дълго време (до 50 000 часа) и консумират много малко енергия. По отношение на качеството на светлината няма за какво да завиждат на своите предшественици. 
 • OLED е съкращението на английския термин „organic light emitting diode“. OLED са плоски, почти двуизмерни и произвеждат светлина, която е напълно без отблясъци. Разбира се, те също са енергийно ефективни и разчитат на отлична светлинна ефективност. В осветителната индустрия обаче OLED все още не са се наложили както в други сектори. Тези плоски панели, подходящи за всякакви повърхности, се използват главно в производството на смартфони, таблети, монитори и екрани. Не се знае кога ще успеят да се утвърдят и в нашите домове. Но ако искате, те вече са налични в нашия магазин: възползвайте се от тях сега!

Какво означава „несменяем / фиксиран“?

Най-накрая можем да се сбогуваме с досадната и постоянна смяна на електрическа крушка. Модерната LED технология ни дава лукса да се налага да правим това много рядко. Но това не е всичко: има дори фиксирани крушки, които никога не трябва да се сменят. Сега ще си помислите „но тогава трябва да изхвърля цялата лампа?“. Наистина. Но след 50 000 часа! Ако светите лампата 4 часа на ден, това са около 35 години. В този момент ще искате нова лампа.

Друг плюс: Модерната LED технология с фиксирани елементи позволява на дизайнерите да бъдат много по-креативни. Докато преди фасунгата и крушката са влияли върху външния вид на лампата, сега диодите, излъчващи светлина, се интегрират в дизайна с дискретност.

ел.крушки

Как сменяте крушките?

Толкова е просто. Просто изключете захранването, извадете крушката, поставете новата и включете отново захранването. И сега ще се запитате: какво ще стане, ако реша да премина от традиционна крушка към LED модел? Няма проблем. Благодарение на модернизираните крушки. Това са LED крушки, които имат същия стандартен цокъл като традиционната крушка с нажежаема жичка или халогенна крушка. Ако винаги сте използвали крушка с нажежаема жичка с цокъл E27, просто купете LED крушка със същия цокъл. Нищо по-лесно.

И как да го сложим с яркостта?

Въпросът е легитимен. В края на краищата, правилно е да искате същата интензивност на светлината, както преди. Поради тази причина сравнителните стойности също са показани в детайлите на продукта. Преди да обърнахме внимание на ватовете, сега това, което има значение, е светлинният поток, изразен в лумени. Ето едно общо правило: като умножите броя на ватовете на крушка с нажежаема жичка по десет, ще получите съответните лумени.

ел.крушки

Кои крушки са димируеми?

В един дом атмосферата е всичко. Така че светлината играе решаваща роля. Още повече, ако е димируем. Обикновено крушките с нажежаема жичка и халогенните крушки с високо напрежение са димируеми. За всички останали модели тази функция трябва да бъде посочена в детайлите на продукта и върху опаковката.

Съвет: димируемите крушки не винаги са подходящи за всеки димер. Те трябва да са съвместими. В противен случай има опасност крушката да създаде досадно трептене или дори да се счупи. Имате ли нужда от информация за съвместимост? Нашите технически консултанти са на разположение. Контактите са показани по-долу.

Кои са крушките, които не загряват?

Всички крушки са склонни да се нагряват, макар и в ограничена степен. Дори LED крушките. За тази цел полупроводниковите елементи винаги са оборудвани с охладителни системи. Светодиодите обаче не се нагряват толкова много, колкото старите крушки с нажежаема жичка.

Кои крушки гарантират максимална икономия на енергия?

Има една крушка, която побеждава всички останали. Познахте ли вече коя? LED крушката. Причините са много:

 • Консумира 90% по-малко от крушката с нажежаема жичка.
 • Консумира 60% по-малко от халогенната крушка.
 • Консумира 10% по-малко от енергоспестяващата крушка.
 • Издържа до 50 000 часа.

Интересно за бизнес клиенти: Енергоспестяваща електрическа крушка, предназначена само за индустрията, е електрическата крушка с натриеви пари с ниско налягане. Освен за открити промишлени площи, тези крушки се използват и за осветяване на пешеходни пътеки. Те се характеризират с жълтеникава светлина с лошо цветопредаване.

ел.крушки

Какво се разбира под „студено бели“ крушки?

Те са крушки с определена температура на светлината. Малко основна информация: основно има три светлинни температури. По-специално:

 • топло бяло (по-малко от 3300 келвина)
 • неутрално бяло (между 3300 и 5300 келвина)
 • студено бяло (над 5300 келвина)

Ако купите студена бяла крушка – например 6500 Келвина – ще имате доста студена светлина, клоняща към синкава. Едно нещо е важно: клиентите често искат естествена светлина и са разочаровани от тази изкуствена светлина. Те очакват по-топла светлина. Поне такава е реакцията на много клиенти от Централна Европа. В по-топлите страни, като Китай и Африка, тези крушки са много популярни. Ще се чудите за кого са студените бели крушки. Те са идеални за осветяване на обслужващи зони, като мазета .

За какво се използват крушки с промяна на цвета?

За щастие днес не е нужно да избирате само един цвят. Топла светлина за уютна атмосфера или студена светлина, по-подходяща за работа. Интелигентните крушки отговарят на всяка нужда. С тях можете да избирате по всяко време между топла, студена или многоцветна светлина. Крушките Philips Hue , например, предлагат цели 16 милиона цвята. Просто изтеглете приложението, за да зададете различни сценарии за осветление, според нуждите на момента, просто със смартфон.

ел.крушки
ел.крушки

Как се изхвърлят крушките?

В миналото крушките с нажежаема жичка просто се изхвърляха в битовите отпадъци. За съжаление днес не е толкова просто. Тъй като крушките с нажежаема жичка бяха забранени в полза на по-ефективни модели, трябва да се спазват някои правила. LED крушките, както и луминесцентните и енергоспестяващите крушки трябва да се изхвърлят като специални отпадъци.

Правилото е много просто: ако една електрическа крушка е маркирана с този символ, тя не може да се изхвърля заедно с битовите отпадъци, а трябва да се изхвърли като специален отпадък. Изхвърлянето се регулира от Закона за електрическото и електронното оборудване (ElectroG).

Крушките могат да се изхвърлят безплатно в събирателни центрове или при търговци на дребно на електрически уреди . Лампите за лично ползване също трябва да се изхвърлят правилно – независимо дали са лампи с фиксирани светодиоди или със сменяеми крушки.

Кои крушки съдържат живак?

LED крушки бр. И това е още едно от многото предимства. Моделите, съдържащи живак, са както следва:

 • луминесцентни крушки
 • компактни луминесцентни крушки
 • газоразрядни крушки с живачни пари под високо налягане
ел.крушки

Кои крушки са забранени и от кога?

Дните на крушките с нажежаема жичка отминаха от години. От 1 септември 2018 г. са забранени и халогенните крушки. От тази дата влиза в сила шестата и последна фаза на европейското законодателство . Какво означава? Че всички крушки с ненасочена светлина вече трябва да имат поне клас на енергийна ефективност B. Това налага забрана за всички високоволтови халогенни крушки.

Моделите, които не са засегнати от регламента на ЕС, са:

 • Специални крушки за домакински уреди като фурни, хладилници или микровълнови печки.
 • Специални крушки за растения, аквариуми или терариуми.
 • Електрически крушки за производство на топлина (инфрачервени).
 • Сигнални лампи (напр. за светофари).
 • Крушки със светлинен поток по-малък от 60 лумена. Включени са и някои декоративни крушки, като крушки с ефект на мигаща свещ или някои крушки с халогенна жичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *