Интериорно

Интериорно осветление и лампи – Най-добрите идеи за осветление за вашите четири стени!

Къща без светлина е … тъмна. И ако не искате да сте на тъмно през нощта, имате нужда от добро осветление, което може да направи повече от просто осветяване . На първо място помага да се ориентираш . Тогава не уморява очите в различните хобита, на които се е посветил. Той също така създава спокойна атмосфера и разделя стаите на интересни зони.

Какво ви трябва тогава? Различни източници на светлина , модерна осветителна техника, добър дизайн . Освен това, при композирането на осветлението на вашите мечти, дори определена креативност не е вредна .

Какви видове лампи има за интериора?

Не е необходимо да сте дизайнер на осветление, за да използвате потенциала на средата, в която живеете. Въпреки това е добре да запомните, че има много други източници на светлина в допълнение към класическата плафониера, висяща в средата на стаята.

Лампите, подходящи за дома, включват …

 • Плафониери : осветяват цяла стая.
 • Висящи лампи : те осветяват определена зона, разделят околната среда, приятен поглед, тъй като са монтирани на нивото на очите.
 • Аплици : те правят светлина, но също така създават сценография.
 • Подови лампи : има много видове. Въпреки това, всички те имат общ факт за подобряване на визуалните условия за всяко хоби, а също и за почивка на дивана.
 • Настолни лампи : те са не само допълнителни лампи, които лесно се закрепват към стена, но и истински дизайнерски обекти. Те стават ярки, привличащи вниманието..
 • Луни : спестяващо място решение. Ако са добре разпределени, те осигуряват добро общо осветление.
 • Прожектори и спотове : те оформят отделна зона или дори цялата среда, ако определен брой от тях са монтирани на тавана..

Кои лампи за коя среда?

Сега, след като знаете, че има много други лампи освен плафониери, може би се чудите кои са най-добрите им дестинации. Когато става въпрос за осветление, трябва да правим разлика между:

 • Общо осветление , т.е. за цялата среда.
 • Зонално осветление , т.е. насочено към определена зона, например бюрото.
 • Акцентно осветление , което е декоративно за подобряване на определени точки със светлинни композиции или LED ленти.

Целта на един добър проект за осветление е да осветява добре всяка част от къщата , така че да има правилните визуални условия, необходими за всяка дейност. Визуалните дейности включват проста ориентация, но също така четене на малки букви или бродиране в хола.

Всекидневната

Обикновено за общо осветление в центъра се монтира плафон или дори няколко стенни лампи. Зоналното осветление се оформя с подова или аркова лампа, поставена до дивана и фотьойлите. За да създадете красиви светлинни акценти, можете например да монтирате LED ленти , които можете да регулирате с вашия смартфон.

Трапезарията

Обикновено стенните лампи се използват за общо осветление . Централната точка е запазена за пендел, монтиран над масата за хранене. Това създава атмосферно зонално осветление . Тук също могат да се монтират LED ленти, за да се направи сцена , например поставена в шкафа за съдове.

Кухнята

За пълноценно общо осветление в кухнята се монтира таванно осветление, често придружено от вградени прожектори. Прожекторите, монтирани под стените, се използват предимно за зонално осветление , концентрирано върху работните повърхности. За тази цел почти винаги се използват специални лампи за вграждане в мебели и стени . В кухнята акцентното осветление е рядко.

Спалня

Често в спалнята се монтира плафон с абажур от плат , за да има обгръщаща обща светлина . Зоналното осветление е под формата на нощна лампа , необходима при четене в леглото. В спалнята също се цени акцентното осветление , напр. с декоративни светлинни надписи над шкаф.

Банята

За общото осветление на банята се използват обикновени плафониери или вградени прожектори. Особено важен аспект е зоналното осветление с огледални светлини , които създават идеални визуални условия за бръснене или нанасяне на грим. Декоративните лампи за акцентно осветление трябва задължително да отговарят на изискванията на закона по отношение на защита от влага и чужди тела. Същото важи и за всеки друг тип лампа!

Имате нужда от професионален съвет? Всичко, което трябва да направите, е да се свържете с нашите консултанти. Обадете се на телефонния номер по-долу или попълнете и изпратете формата за контакт.

Коридорът

С прости плафониери коридорите се осветяват , без да се губи място, също и защото коридорите често са твърде тесни. В стълбите има смисъл да се монтират таванни светлини със сензори за движение , практични и определено икономични. Зоновото и акцентното осветление са второстепенни в коридорите. Все пак можете да помислите за лампа за огледалото, която да ви помогне да се огледате добре, преди да излезете през вратата.

LED техниката ли е най-добрият избор за осветление на къща?

Абсолютно да! Вече години наред LED крушките решават проблемите, които първоначално ги измъчваха. Днес те са най -универсалните и най- евтините източници на светлина, които могат да бъдат намерени на пазара. Те се предлагат в най-разнообразни модели, от крушки с нажежаема жичка до свещи или дори крушки за Smart-Home . Вариантите за преоборудване се завинтват лесно в стари фасунги . LED крушките са не само значително по-ефективни от традиционните крушки, но и издържат много по-дълго .

Други съвети за избор на най-подходящите LED крушки за вътрешно осветление:

 • Топлите LED крушки са най-подходящи за уютна атмосфера и трябва да се използват навсякъде, където е желана комфортна среда. Топлият нюанс е идеален за дневни, спални и други зони за отдих.
 • LED крушките с неутрален тон са идеални за настолни лампи. Всъщност те генерират функционална светлина , която помага да се концентрирате. Неутрален нюанс също е добър избор в банята.
 • По принцип би било добре да се уверите, че източниците имат цветопредаване от поне Ra 80 . При по-ниска стойност цветовете не се връщат добре, което е особено лошо, като гледате какво ядете или дрехите в гардероба.

Днес лампите, инсталирани в дома, трябва да знаят как да правят повече от просто да включват и изключват. В модерен интелигентен дом те стават неизменна част от взаимосвързания дом. Това е повече от разумно, когато мислите за безкрайните възможности за персонализиране на светлината, например чрез симулиране на присъствие , докато отивате на почивка.

Можете да започнете със стартов комплект от известни марки, като PHILIPS Hue , Osram Smart + или WiZ , всички от които са отлични системи. Системата iDual bulb работи изцяло без нужда от WLAN. Или можете да интегрирате ZigBee съвместими крушки в системата Smart Home, която вече сте инсталирали.

Светлината може да се регулира и със смартфон, просто изтеглете приложение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.